La Formació en Ocupacions és la via d’accés a les oportunitats d’ocupació que ofereix la indústria a Ibi i Comarca.

"Fórmate en Ocupaciones. Asegura tu futuro, no te quedes al margen"
La Formació en Ocupacions és la via d'accés a les oportunitats d'ocupació que ofereix la indústria a Ibi i Comarca.
"Fórmate en Ocupaciones. Asegura tu futuro, no te quedes al margen"

Sol Picó, professora i coordinadora de l’IES la Foia, Hector Torrent, director de IBIAE i Joan Elies Belda director del Centre d’Ocupació del SERVEF d’Ibi, van coincidir que la formació en ocupacions que permet la qualificació dels professionals en els perfils que demana la indústria de l’Ibi i Comarca és la via per facilitar la inserció laboral.

L’Encontre “Fórmate a Ocupaciones: asegura tu futuro, no te quedes al margen”, que es va realitzar a Ibi el 12 de setembre, va permetre als ponents donar a conèixer als desocupats/des que van assistir, les opcions de formació, els llocs de difícil cobertura per a les empreses, així com les vies per conèixer les ofertes de feina a Ibi i Comarca.

Sol Picó, professora i coordinadora de Formació en Centre de Treball i de la Borsa de l’Ocupació a l’IES La Foia d’Ibi, va presentar l’oferta de Formació Professional de l’Institut en les seves diferents modalitats.

A l’IES La Foia s’imparteixen formació professional de dos Família Professionals: la d’Administració i Gestió, amb grau mitjà i superior, i la de Fabricació Mecànica, amb els cicles de Conformat per Moldejat de Metalls i Polímers i Mecanitzat.

"Fórmate en Ocupaciones. Asegura tu futuro, no te quedes al margen"

Picó va destacar l’orientació fonamentalment pràctica, característica de la formació professional, així com l’alt índex d’inserció laboral de l’alumnat de l’IES La Foia. “Abans de la crisi arribem fins a un 90% d’ocupabilitat, ara després de la crisi estem començant a tenir una ocupabilitat alta”.

L’IES La Foia disposa d’una borsa de treball, “IESS la Foia Talent”, oberta per a l’alumnat i exalumnat de l’Institut on les empreses poden publicar les seves ofertes d’ocupació. “Tenim molts casos d’èxit, han estudiat amb nosaltres, fet les pràctiques i segueixen treballant en les empreses”.

Va explicar Sol Picó que actualment hi ha dèficit de professionals en l’especialitat de Conformat per Moldejat. “Tenim més demanda que oferta, hi ha més empreses buscant alumnes per quedar-se’ls a treballar que alumnes matriculats”.

Sol Picó va assenyalar que l’edat i el sexe no són un obstacle per a la inserció laboral del alumnat de l’IES la Foia, va recalcar que el que busquen les empreses és personal qualificat i valoren molt l’actitud. “Jo llig les ofertes de treball per a totes les branques i les paraules més usades són gent proactiva, gent emprenedora, gent amb ganes d’aprendre, aquestes paraules es repeteixen sempre”.

L’Institut també té oberta la modalitat de Formació Professional Dual i la d’Oferta Parcial d’Mòduls de FP que permet cursar assignatures soltes de les especialitats dels Cicles de Formació Professional.

Una altra via per a la qualificació professional és l’obtenció de Certificats de Professionalitat que ofereix el Servef a través dels seus centres de formació propis i els Centres Col·laboradors de Formació.

Llocs de difícil cobertura: una oportunitat d’ocupació per a tècnics qualificats amb formació professional.

Durant els últims anys les xifres indiquen que la indústria d’Ibi i Comarca demanen més operaris tècnics qualificats amb formació professional, així ho va assenyalar Héctor Torrent, director de IBIAE. És per això que l’Associació ha creat el Servei de Col·locació i Orientació Metall-Mecànic-Plàstic, orientada a respondre a la demanda específica de les empreses del sector amb difícil cobertura per anar conformant una borsa de treball sectorial.

Ha assenyalat Torrent que aquest servei s’uneix al GVAjobs del SERVEF i al Portal d’Ocupació de l’Ajuntament d’Ibi per buscar candidats que cobreiquen les ofertes d’ocupació per a llocs de difícil cobertura en Metall-Mecànic-Plàstic. “Nosaltres hem volgut llançar una tercera via que es complementen amb elles”.

Els / les interessats / des han d’enviar el seu currículum a través de la plataforma de IBIAE. Si el seu perfil encaixa amb les ofertes, se li farà una entrevista a partir de la qual s’iniciarà el procés d’orientació laboral. “Hi ha feina en aquest sector per a persones que es qualifiquen i es preparen. La tendència és anar fent una aplicació encara més gran de la tecnologia. La professió ha canviat molt en els últims 40 anys, es necessita gent preparada i disposada a millorar “.

Fórmate en Ocupaciones. Asegura tu futuro, no te quedes al margen.

Per la seva banda, Joan Elies Belda, director del Centre d’Ocupació del SERVEF d’Ibi, ha manifestat que el fet que no hi haja personal qualificat en la província per cobrir la demanda del sector Metall-Mecànic-Plàstic és una oportunitat per a les persones aturades que estiguen disposades a formar-se en aquesta especialitat.

Belda va recalcar la importància de seguir formant-se per adquirir coneixements i desenvolupar les competències relacionades amb aquests llocs de feina de difícil cobertura mitjançant els Certificats de Professionalitat. “Aquelles persones que tinguen interès en formar-se de manera adequada poden fer-ho a través dels certificats de professionalitat perquè aquesta possibilitat existeix i existeix amb sortida, perquè també habiliten professionalment”.

Finalment, Joan Elies Belda va recordar la importància de mantenir actualitzat el currículum en el SERVEF, revisar periòdicament l’oferta formativa en Certificats de Professionalitat, així com, les ofertes d’ocupació al portal GVAjobs. Va fer èmfasi també en què no hi ha discriminació per sexe ni edat per part del SERVEF a l’hora de la derivació de candidats per a les ofertes d’ocupació que gestionen.

Per tancar l’encontre “FORMATE EN OCUPACIONES: asegura tu futuro, no te quedes al margen”, Carmen Martínez Torrejón coordinadora del Projecte Experimental II de #Actaio va presentar el Mapa de la Formació en Ocupacions. A través d’aquesta eina es podran localitzar, de manera ràpida i senzilla, tots els centres, públics i privats, en els quals s’imparteixen les diferents especialitats de la Formació Professional i els Certificats de Professionalitat a Alcoi, Ibi i Ontinyent. El Mapa de la Formació en Ocupacions està disponible a la secció Recursos de la pàgina web de Actaio.